Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Bröderna von Wright

januari 13 @ 11:00 - 17:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 11:00 på söndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag, upprepas till 3.2.2019

6.10.2018–3.2.2019

Konstnärsbröderna von Wright, Magnus (1805-1868), Wilhelm (1810-1887) och Ferdinand (1822-1906) innehar en betydande roll både i den finländska konstens samt den naturvetenskapliga forskningens historia. Bröderna som växt upp i Haminalax herrgård nära Kuopio var från det de var barn intresserade av den omgivande naturen och av att observera den. Särskilt utvecklades brödernas kännedom om fåglar till en hög nivå tack vare ett långvarigt observerande och avbildande. De detaljerat noggranna fågelmålningarna hör ännu idag till Finlands kändaste konstverk.

Bröderna von Wright är kända speciellt för sina många verk med fågelmotiv, men Magnus och Ferdinand hörde också till sin tids mest betydelsefulla finländska landskapsmålare. Många av brödernas målningar föreställer Haminalax och dess närliggande landskap under olika årstider. Under 1800-talet var det sällsynt att man beskrev vintriga landskap i konsten och Magnus von Wright var en av de första som tog tag i motivet. Förutom Haminalax beskrev Magnus herrgårds- och naturlandskap runt om i Finland samt Helsingfors, där han hade bosatt sig år 1831.

På 1800-talet befann sig praktiserandet av naturvetenskaper i ett brytningsskede och de olika vetenskapsgrenarna började glida isär från varandra. Även om bröderna von Wrights formella skolning hade förblivit ringa, sammanhänger deras detaljerade avbildningar som baserar sig på noggranna observationer med uppgången av fältornitologin som baserar sig på erfarenhet och observationer. Särskilt koncentrerade sig Wilhelm von Wrights karriär på vetenskapligt avbildande. Litografisamlingen Svenska foglar (1828-1838) som blev till som ett samarbete mellan honom och Magnus anses som brödernas ornitologiska huvudarbete. Senare bosatte sig Wilhelm vid svenska västkusten och ansvarade för illustrationerna för det breda verket Skandinaviens fiskar (1836-1857).

Under brödernas livstid började det finländska konstlivet småningom att organiseras. Ferdinand von Wright var en av de första finländska bildkonstnärerna som livnärde sig på att göra konst. Särskilt i slutet av sin karriär målade Ferdinand rikligt med beställningsarbeten, där han speciellt avbildande småfåglar och skogshönsfåglar. I slutet av 1800-talet ansågs redan Ferdinands fågelmålningar som gammaldags, men å andra sidan värderade man honom på grund av hans långa karriär som gammal mästare och många av de unga konstnärerna vid sekelskiftet gästade honom i Haminalax.

Utställningen presenterar med hjälp av olika teman bröderna von Wrights produktion från hela deras långa och produktiva karriärer. Här visas också många verk som hör till privatsamlingar, och som sällan har visats offentligt. Utställningen har producerats av konstmuseet Ateneum och som dess kurator har fungerat Anne-Maria Pennonen.

Ferdinand von Wright: Örn vid stup (1880). Finlands Nationalgalleri/Konstmuseet Ateneum, samling Keirkner. Bild: Finlands Nationalgalleri/Yrjö Tuunanen.

Detaljer

Datum:
januari 13
Tid:
11:00 - 17:00
Evenemang Kategorier:
,

Plats

Tikanojas konsthem
Hovioikeudenpuistikko 4
Vaasa, 65100 Suomi
+ Google Map
Telefon:
+358 40 182 8702