Christian Langenskiöld: Marionette

september 16 @ 11:00-17:00

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 11:00 på söndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag, upprepas till 18.10.2020

22.8.-18.10.2020

Konstnären Christian Langenskiöld (f. 1978) är intresserad av människans inre konflikter som han anser vara medfödda. Därför är konflikten en viktig utgångspunkt i Langenskiölds konstnärliga arbete. I sina verk undersöker Langenskiöld hur konflikterna kommer till uttryck i människans beteende och kombinerar fritt olika branscher såsom arkeologi, medicin, psykologi och konsthistoria.

I projektet Marionette resonerar konstnären kring våld som en främmande men samtidigt viktig faktor för människans utvecklingshistoria. Utställningen består huvudsakligen av fotografier. För sitt projekt som inleddes 2018 har konstnären gjort bakgrundsundersökningar och samarbetat med bland annat Hangö Frontmuseum, en arkeologisk arbetsgrupp och det historiska museet i Bern.

Konflikten träder fram som en drivande kraft bakom människans utveckling också i konsthistorien. Ett bra exempel på detta är den konst som förstördes i kyrkor till följd av bildförbudet under reformationen. Det främjade i sin tur uppkomsten av motreformationen och barockstilen. Förmodligen blev även den moderna konsten till i samma veva när konstverk flyttades från kyrkor till privata samlingar i syfte att rädda dem undan bildstriden.

Psykologisk forskning visar att exempelvis krigshändelser gav upphov till en stor del av den smärta som svider ännu flera generationer senare. Langenskiöld anser att hans farfars upplevelser under kriget har blivit en del av hans eget mentala landskap. Hur de framträder och styr hans känslor och observationer är emellertid oklart för konstnären.

Dagens spänningar har fått konstnären att fundera på lockelsen av hat och våld. Han grubblar över på vilka sätt våld och konflikter är en del av människonaturen och närmar sig konflikten som ett konstnärligt tema. De djupa sår som våld efterlämnat i människosinnet och hur de eventuellt går i arv från generation till generation tyder på att våld är onaturligt för människan. Å andra sidan visar historien att krig och våld har varit några av de viktigaste krafterna som styrt människans utveckling. Av detta att döma är våldet starkt inrotat i människan. Konstnären försöker förstå hur man borde förhålla sig till denna konflikt och fascinationen för våld.

Konstnären resonerar kring hur förståelse och tålamod kunde stärkas i dagens känslobetonade och politiskt motstridiga atmosfär. Konflikt, smärta och livets oförutsägbarhet är några av de äldsta temana i konsten. Eventuellt kunde de användas till att framhäva de delade sidorna av den mänskliga upplevelsen och till att påminna oss om vår dödlighet och gemensamma förmåga att uppleva sublimitet.

Bild: Christian Langenskiöld, från serien Marionette

september 16