Havet tar, havet ger

oktober 9 @ 10:00-17:00

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 10:00 på söndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag, upprepas till 20.10.2019

Havet tar, havet ger

6.6.–20.10.2019

På Finlands kust och i skärgården är havet hela tiden närvarande. I sekelskiftet mellan 1800 och 1900-talen erbjöd havet människan ett uppehälle, yrke samt en färdled. Samtidigt var havet oberäkneligt och det kunde lika snabbt ta som det gav.

Havslandskap symboliserar också rörelse och förändring. Över havet rörde sig gods och människor men även nya idéer, tankar och intryck. Tack vare vattenrutterna har Finland i flera sekler kommit i kontakt med Östersjöområdet, europeiska kontinenten och även områden längre bort. Småningom uppstod det bredvid de små fiskarsamfunden städer, där det fanns hamnar med mycket verksamhet och där många olika språk och kulturer möttes.

På utställningen som konsthistoriker Tuija Peltomaa är kurator för, finns verk från 1850-talet till 1950-talet. Utställningen har sammanställts i samarbete med Föreningen Finländska konststiftelser och Vasa stads museer.

Föreningen Finländska konststiftelser rf har bildats år 2006. Medlemmar i föreningen är: Alfred Kordelins stiftelse, Fortums Konststiftelse, Gösta Serlachius konststiftelse, Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse, Konststiftelsen Merita, UPM-Kymmenes Kulturstiftelse och Stiftelsen för Åbo Akademin. Den nyaste medlemmen, OP Gruppens konststiftelse, anslöt sig år 2018.

Bild: Victor Westerholm: Hangö hamn, 1893. Stiftelsen för Åbo Akademi, foto: Vesa Aaltonen.

oktober 9

Österbottens museum