Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Havssystrar i antropocen

maj 25 @ 11:00 - 17:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 11:00 på söndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag, upprepas till 25.5.2019

Havssystrar i antropocen

30.3–25.5.2019

Havssystrarna (Kati Immonen, Mari Krappala, Elina Ruohonen och Tiina Vainio) arbetar i antropocen med den mörka ekologin. Den mörka ekologin belyser vår plats i biosfären och vår tillhörighet bland de levande arterna på ett mindre uppenbart sätt än vad vi har blivit vana vid. Havssystrarna prövar på olika vägar för att nå saker som är utom räckhåll genom att samla och följa med lokala röster och rörelser och skapa nytt av icke-levande ytor, såsom bergssprickor och spöktal samt det icke-mänskliga, av en uråldrig tall och torkade växter.

Havssystrarna är speciellt intresserade av Östersjöns tillstånd. I sina konstnärliga undersökningar tar de sig friheten att fortsätta den vetenskapliga undersökningen i sin egen kontext. Arbetet för framåt miljöundersökningens resultat genom att fråga något sådant som inte ännu kan observeras. Det kan också vara att hitta en ny början, från vilket det är möjligt att fortsätta framåt med olika metoder. Ibland kan ett konstnärligt verk återkomma till naturens grundläggande frågor, ibland rör det sig mot framtiden, kanske också långt från vår gemensamt upplevda verklighet. Då visar konstverket för oss en ny möjlighet, fråga eller konfliktpunkt.

På samma sätt som en vetenskaplig undersökning bär också en konstnärlig undersökning ansvar för miljön, skyddandet av den och lån från undersökningar som gjorts om den. I Havssystrarnas arbete respekteras andra människor, det icke-levande och naturen.  Havssystrarna utför också praktiskt arbete för havet, bl.a. genom att våren 2018 delta i en WWF-kurs för oljebekämpning och vård av oljenedsmetade djur. Sommaren 2019 inleder det ett arbete gällande Östersjön i Kaliningrad tillsammans med lokala konstnärer och forskare. Med praktiskt arbete vill gruppen utveckla aktivismen och den samhällskonstnärliga dimensionen i sin verksamhet.

foto: Niina Villanueva

 

Detaljer

Datum:
maj 25
Tid:
11:00 - 17:00
Evenemang Kategori: