Hemma hos samlaren

juni 30 @ 10:00-17:00

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 10:00 på söndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag, upprepas till 31.1.2021

fr.o.m. 20.3.2020

Fotoutställningen i Tikanojas konsthems tredje våning berättar om Vasas konstsamlare och om en nästan oavbruten samlingstradition, som har haft stor betydelse för stadens kulturliv. Hur har de samlingar som nu visas på museerna sett ut då de har varit en del av privathemmens inredning? Och hur har konstsamlarnas Vasa sett ut och var har deras vägar korsat? Utöver att konstsamlarna i Vasa jämförs sinsemellan, jämförs de även med andra finländska konstsamlare, såsom Emil Aaltonen som var verksam i Tammerfors.

Utställningens huvudpersoner är Karl Hedman (1864-1931) och Frithjof Tikanoja (1877-1964). Hedman var en Vasabördig läkare samt en konst- och antiksamlare som på 1890-talet anslöt sig till Österbottens historiska museiförening och som sedan hade stort inflytande på museets verksamhet. Han testamenterade sin konst- och antikföremålssamling till Hedmans stiftelse som han hade grundat och samlingen utgör ännu idag en betydande del av Österbottens museums samlingar. Frithjof Tikanoja grundade tillsammans med sin affärskompanjon partiaffären Lassila & Tikanoja år 1905. Med stöd av sina framgångar i affärslivet skaffade Tikanoja konst och i hemmets konstsamling ingick såväl betydande finländska som utländska konstverk. År 1951 donerade Tikanoja både sin samling och sitt hem till Vasa stad.

Förutom Hedman och Tikanoja har tre andra konstsamlare från Vasa tagits med. Vasabördige Herman F. Antell (1847-1893) är känd speciellt för sin stora donation till Finlands nationalmuseum. Simo Kuntsi (1913-1984) gjorde en framgångsrik karriär i Vasa Ångkvarns tjänst och samlade under 1950-1980-talen konst, vilket resulterade i en ansenlig samling finländsk och internationell modern konst. Tandläkare Lars Swanljung (f. 1944) började samla konst år 1988 och har sedan dess skapat en beaktansvärd samling av finländsk och nordisk samtidskonst.

juni 30