Själens öga

december 3 @ 10:00-17:00

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 10:00 på söndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag, upprepas till 19.1.2020

Hugo Simberg: Vallmo, 1896. Österbottens museum, Karl Hedmans konstsamling. Foto: Erkki Salminen.

Själens öga

20.9.2019–19.1.2020

Temat för utställningen Själens öga, som öppnas i Tikanojas konsthem 20.9, är klärvoajans. Utställningen grundar sig på konst- och religionsforskaren Nina Kokkinens avhandling. Kokkinen är också kurator för utställningen.

Ockultism och esoteriska rörelser väckte stort intresse i skiftet mellan 1800- och 1900-talen. Många trodde att det var möjligt att med ett sjätte sinne, det inre ögat, varsebli andra mer subtila dimensioner av verkligheten som var osynliga för det konventionella seendet.

Även många av epokens konstnärer blev intresserade av ämnet, t.ex. Akseli Gallen-Kallela, Ellen Thesleff, Pekka Halonen och Hugo Simberg. Teosofin, spiritualismen, frimureriet och forskningen i psykiska fenomen, som senare började kallas parapsykologi, lämnade synliga spår i deras konst.

Utställningen har sammanställts i samarbete med Gallen-Kallela Museet. Utställningen visades på Gallen-Kallela Museet med ett lite annat innehåll sommaren 2019.

december 3